Klasy Akademickie

Uniwersytet Kaliski zaangażował część swojego potencjału naukowego w rozwój kaliskiego szkolnictwa średniego. Dlatego realizujemy na naszej uczelni projekt patronatu akademickiego nad wybranymi klasami w niektórych szkołach średnich regionu.

Wybór klas i szkół podyktowany jest tymi dziedzinami życia, które w naszej opinii, popartej długotrwałą obserwacją życia lokalnego są najbardziej miastotwórcze, oraz wpływają pozytywnie na rozwój wszystkich ośrodków Aglomeracji Kalisko- Ostrowskiej. 

Nasze działania zmierzające do podnoszenia poziomu szkolnictwa i atrakcyjności szkół średnich nabrały większego rozmiaru. Nasze zaplecze naukowe, posłużyło uczniom na dodatkowych zajęciach, które wspomogły proces edukacji. W klasach pod patronatem Uniwersytetu odbyły się dodatkowe zajęcia, przeprowadzane przez kadrę naszej uczelni w oparciu o zaplecze materiałowe naszej uczelni, umożliwiło to zapoznawanie się uczniów klas akademickich z ciekawymi eksperymentami, doświadczeniami przeprowadzanymi w profesjonalnych laboratoriach oraz wykładami i ćwiczeniami, które poszerzały zakres wiedzy zdobywanej w murach szkól średnich.

Klasy Akademickie dają możliwość:

Skontaktuj się z nami!

Tadeusz Skarżyński

Z-ca Dyrektora Działu Współpracy I Rozwoju

Masz pytania lub wątpliwości, chętnie pomogę!
e-mail: t.skarzynski@uniwersytetkaliski.edu.pl
Tel: 62 50 00 748

Taka forma działania otrzymała wsparcie ze strony miasta Kalisza, dzięki temu zarówno na obiektach Uniwersytetu jak i w szkołach odbyły się, dla grupy wykłady i ćwiczenia. Uczniowie brali udział w zajęciach o tematyce:

  • „Promocja zdrowia”
  • „Anatomia”
  • „Biofizyka”
  • „Histologia”
  • „Badania fizjologiczne- fizjonomia wysiłkowa”
  • „Siła- trening funkcjonalny”
  • „Żywienie i dietetyka”
  • „Laboratorium fizyczne”
  • „Laboratorium metrologii technicznej”
  • „Prowadzenie firmy”
  • „Negocjacje w biznesie”
  • „Mała księgowość”
  • „Racjonalny sposób żywienia i realizacja zaleceń żywieniowych wyzwaniem dla osób młodych”
  • „Rola błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka i prewencji chorób”
  • „Zamrażalnicze utrwalanie i przechowywanie surowców i produktów żywnościowych”
  • „Analiza zawartości witaminy C w owocach krajowych i cytrusowych oraz w otrzymanym soku”
  • „Enzymatyczna koagulacja kazeiny – otrzymywanie sera twarogowego”

Dział Współpracy i Rozwoju

ul. Nowy świat 4, 62-800 Kalisz

tel. +48 767 96 54

e-mail: dwr@uniwersytetkaliski.edu.pl

Nasza strona może wykorzystywać pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Skip to content